Fusiedecreet Deinze/Nevele definitief

Door Sabine Vermeulen op 25 april 2018, over deze onderwerpen: Deinze
Sabine Vermeulen

Ikzelf neem hier even het woord, misschien verwonderlijk voor de leden van de commissie binnenlandse bestuur, maar ik neem hier het woord omdat ik een betrokken burger ben. Namelijk een betrokken burger van een fusie. Misschien wel de opmerkelijkste en grootste fusie van de zeven die we vandaag stemmen; namelijk de fusie van stad Deinze en gemeente Nevele.

Deze fusie is opmerkelijk omwille van een groot ongelijk evenwicht tussen Deinze en Nevele op meerdere vlakken: andere politiezone, andere brandweerzone, de ene hoort bij de Leiestreek, de ander participeert bij Meetjesland... Maar vooral ongelijk op het vlak van aantal inwoners. Opmerkelijk dus in die zin dat ook niet voor de hand liggende fusies kunnen opgepakt worden.

De fusie in mijn stad wil ik alle optimale kansen bieden. Het uitgangspunt van de fusie moet zijn dat men een efficiëntere en financieel slagkrachtigere gemeente maakt waarbij men specialisaties kan ontwikkelen bij het personeel. Wat voor een kleinere gemeente of kleine stad niet financieel draagbaar is, kan door een fusie nu misschien wel.

Over de manier waarop sommige fusies tot stand zijn gekomen, kan er heel wat gezegd worden. De ene gemeente heeft meer kaas gegeten van participeren of informeren dan de andere. Er zijn mooie voorbeelden en minder mooie voorbeelden, maar laat dat een les wezen voor de na ons komende fusies die vooral moeten kijken naar de mooie voorbeelden.

Als betrokken fuseerder heb ik nog een oproep aan alle regisseurs van een fusie:

De fusie stopt niet met het INNEN van de fusiebonus én de rente op de leningen die men niet meer moet aflossen. Integendeel, dit was enkel de wortel om het te doen.

Die wortel moet nu gebruikt worden om er een gerecht mee te maken dat iedereen wil eten en dat naar meer smaakt. Wees niet zuinig op peper en zout en specerijen om een fusie stevig af te kruiden zodat ALLE inwoners de meerwaarde van een fusie kunnen smaken. Want de manier waarop je een fusie uitbouwt is cruciaal voor een mooie lokale toekomst. Dit is een unieke kans voor de inwoners van een fusiegemeente. Laat ons die kans uiterst efficient en optimaal invullen!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is