Gezond uit eigen grond niet altijd gezond

Door Sabine Vermeulen op 6 november 2017, over deze onderwerpen: Landbouw, Leefmilieu

Eén op de acht geanalyseerde tuinen potentieel ongezond

Geen groente zo lekker als die uit eigen tuin, geen groente zo gezond als die uit de eigen tuin? Niet altijd, zo blijkt. Liefst 12% van de groentetuinen is niet zo gezond, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Sabine Vermeulen (N-VA). En in 15 % van de gevallen wordt eiconsumptie afkomstig van de eigen kippenren afgeraden omdat de gehalten aan dioxines te hoog zijn.

‘Gezond uit eigen grond’ is een campagne van de Vlaamse overheid die op een heldere manier uitlegt hoe een gezonde moestuin eruitziet en wat een tuinier nodig heeft voor een goede oogst. Men vindt er de belangrijkste vuistregels, eenvoudige tips en duidelijke informatie voor gezonde groenten en eieren. Maar er is meer: met een onlinevragenlijst kan men advies krijgen over zijn/haar tuingrond of kippenren en via een formulier kan men eenbodemanalyse aanvragen bij een erkend labo. De kosten zijn voor rekening van de aanvrager. Die bodemanalyse kan belangrijke gevolgen hebben.

Gezond?

Sabine Vermeulen (N-VA) onderzocht de resultaten en stelde daarvoor een parlementaire vraag aan minister van Leefmilieu Joke Schauvliege. “Uit het antwoord blijkt dat er voor 73% van de groentetuinen waar een bodemanalyse gebeurde geen beperkingen zijn, maar voor 15% werd wel een specifiek teeltadvies gegeven. Opmerkelijk is dat er voor 12% van de tuingronden wordt aangeraden om contact op te nemen met OVAM. Voor één op de acht tuinen is er mogelijk een risico wanneer kinderen de groenten uit de tuin zouden aanraken en ongewassen handen in de mond zouden stoppen.”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Sabine Vermeulen (N-VA). “Wat de kippenren betreft wordt voor 85% van de gronden een beperking van de eierconsumptie geadviseerd. In 15% wordt zelfs eierconsumptie afgeraden omwille van te hoge dioxinegehaltes.”

Deze percentages laten uitschijnen dat zelf groenten kweken of leghennen houden niet altijd de gezondste manier is. “Maar we mogen nu ook niet in paniek raken. Het moet vooral een signaal zijn dat men de bodem waar men groenten wil telen of kippen wil houden vaak best eerst laat analyseren. En dat is ook het opzet van deze campagne: zoek de gezondste plaats voor je eigen kweek.”, besluit Vermeulen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is