Loodvrije visserij stap dichterbij

Door Sabine Vermeulen op 30 november 2018, over deze onderwerpen: Visserij
Sharkatag

Sportvisserij Vlaanderen gaat alternatieven voor het traditionele vislood uittesten en gaat ook 'loodvrije' viswedstrijden organiseren. Op die manier komt een loodvrije visserij een stap dichterbij. Dat zegt Vlaams parlementslid Sabine Vermeulen (N-VA) op basis van een een vraag aan Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V).

Het is een nagel waar N-VA-politica Vermeulen al jaren op klopt. Zij wil lood maximaal weren uit het milieu en dus ook uit de visserijwereld. "Lood is giftig voor vis, mens en milieu. Gelukkig bestaan er steeds meer goede alternatieven en wordt de problematiek eindelijk ernstig genomen", aldus Vermeulen.

De jarenlange inspanningen van Vermeulen om de ecologische alternatieven voor vislood in de hengelsport te promoten, lijken nu vruchten af te werpen. Zo blijkt uit het antwoord van minister Schauvliege op een parlementaire vraag dat er met Sportvisserij Vlaanderen is afgesproken dat ze loodalternatieven in de praktijk gaat uittesten.

"Sportvisserij Vlaanderen heeft hiervoor de nodige vissers bij elkaar gezocht en hen loodalternatieven ter beschikking gesteld. Deze worden nu uitgetest bij alle hengeldisciplines die actief zijn in de Vlaamse openbare binnenwateren", klinkt het. Er is ook overleg geweest met de Belgische beroepsfederatie van hengelsportbedrijven en enkele instanties die bevoegd zijn voor zeevisserij. Daar is afgesproken een grote hoeveelheid loodvervangers aan te kopen.

Sportvisserij Vlaanderen gaat ten slotte ook per betrokken hengelsportdiscipline loodvrije viswedstrijden, 'Leadfree-cups', organiseren. Op die manier komen de loodvrije alternatieven nog meer in de aandacht. "Nu de hengelsport in de lift zit, ook bij onze jongeren, kunnen we enkel maar toejuichen dat naast de overheid ook de sector stevig zijn tanden zet in een loodvrije vistoekomst", besluit Sabine Vermeulen.

Bron: Belga

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is