Project ‘Zelfstandig en Zelfsturend Ondernemen’ groot succes

Door Sabine Vermeulen op 18 april 2018, over deze onderwerpen: Sociale economie

Het project ‘Zelfstandig en Zelfsturend Ondernemen, Z²O, van de gespecialiseerde trajectbepalings- en begeleidingsdienst van de VDAB overtrof alle verwachtingen. Dat blijkt uit de cijfers die Vlaams parlementslid Sabine Vermeulen (N-VA) opvroeg bij Vlaams minister van Werk, Philippe Muytters.

In 2014 werd een oproep voor prestartersbegeleiding van doelgroepen gelanceerd, met de bedoeling voor diverse doelgroepen een aanbieder te steunen. Voor de doelgroep personen met een arbeidshandicap kwam het project ‘Zelfstandig en Zelfsturend Ondernemen’ (Z²O) van de gespecialiseerde trajectbepalings- en begeleidingsdienst (GTB) als beste project naar voren.

Met dit project wou GTB mensen met een arbeidsbeperking begeleiden naar ondernemerschap. Het was bedoeld voor mensen die met het idee speelden om de stap te zetten naar zelfstandig ondernemen, maar nog met twijfels en vragen zaten. Voor dit project kreeg GTB een steunbedrag van 224.974 euro toegekend voor de periode van 1 september 2014 tot en met 31 augustus 2017.

Groot succes

Ondertussen is het project ten einde en heeft de projectpromotor het eindrapport ingediend. Daaruit blijkt dat de vooropgestelde doelstellingen met betrekking tot de begeleidingen ruimschoots werden behaald. Men had een streefcijfers vooropgesteld van 200 klanten die voor een kort kennismakingsgesprek rond ondernemerschap beroep zouden doen op het project. Het uiteindelijke resultaat was dat er maar liefst 441 klanten een kennismakingsgesprek hadden. Voor klanten die effectief zouden starten met een traject naar ondernemerschap betrachtte het project een streefcijfer van 105 klanten. Uiteindelijk zijn 276 klanten gestart met het traject.

“Kortom, echt opmerkelijke cijfers. Dit project heeft zijn vruchten afgeworpen, voor toch een doelgroep die niet zomaar het ondernemerschap kan starten. De cijfers wat betreft de begeleiding zijn boven verwachting waarmee dit onderdeel van het project met succes kan worden afgesloten.”, aldus Vlaams parlementslid Sabine Vermeulen.  

Maak werk van je zaak

Ook de warme doorverwijzing naar ‘Maak werk van je zaak’ kan beschouwd worden als een succes. ‘Maak werk van je zaak’ is een samenwerking tussen Syntra, VDAB, en ESF om de zaak van een werkzoekende of deeltijdswerkende een optimale start te geven. Men krijgt de kans om het noodzakelijke attest bedrijfsbeheer te halen, een eigen businessplan op te stellen, aan de ondernemerscompetenties te werken, … Men komt ook in aanmerking voor een budget, te besteden aan opleiding of begeleiding in de oriënterings- en/of begeleidingsfase.

De organisatie heeft echter zelf een maand na afloop een bevraging gedaan en daaruit is gebleken dat van de 276 deelnemers er 124 in het project ‘Maak werk van je zaak’ startten. De overige 152 gingen via een andere weg er mee aan de slag, beslisten om als werknemer een job te vinden en een aantal moesten op het moment van bevraging nog starten met het traject van ‘Maak werk van je zaak’.

 “GTB heeft hier een mooie inspanning gedaan en kan het project succesvol afsluiten. Ik ben heel blij dat dankzij het project ‘Zelfstandig en Zelfsturend Ondernemen’ heel wat mensen met een arbeidsbeperking hun weg naar het ondernemerschap gevonden heeft. Personen met een arbeidsbeperking moeten er dubbelhard voor werken, maar kunnen ook ondernemer worden. ”, besluit Sabine Vermeulen.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is