Stemming over fusie in Vlaams Parlement positief

Door Sabine Vermeulen op 29 maart 2018, over deze onderwerpen: Deinze

Deze week (dinsdag 27/3) werd in de Commissie Binnenlands Bestuur in het Vlaams Parlement het decreet betreffende de vrijwillige samenvoeging van de gemeenten Deinze en Nevele gestemd.

Vlaams Parlementslid Sabine Vermeulen (N-VA) laat ons weten dat alle partijen voor het voorstel stemden. “Op basis van de beslissingen in de gemeenteraden in Deinze en Nevele, was het nu aan het Vlaams Parlement om in te stemmen met de fusie. Het decreet van de hand van minister Homans (N-VA) werd met wierook onthaald en bekrachtigde wat de gemeenteraden hebben beslist. Deze beslissing is belangrijk omdat hiermee ook de fusiebonus van 20 miljoen euro door Vlaanderen verstrekt wordt. Eind april komt er nog een eindstemming in de plenaire vergadering, maar dat zal geen obstakel meer zijn, gezien de positieve stemming in de commissievergadering.”

Volgens Vermeulen moet een efficiëntere en financieel slagkrachtigere gemeente maken, waarbij men specialisaties kan ontwikkelen bij het personeel, het uitgangspunt van de fusie zijn. Wat voor een kleinere gemeente niet financieel draagbaar is, kan door een fusie nu misschien wel.

“Dat is ook wat Vlaanderen voorop stelde met de stimulering van vrijwillige fusies. De fusie stopt niet met het incasseren van de fusiebonus. Integendeel. De manier waarop men de fusie zal uitbouwen is cruciaal. Dat wordt een taak van de volgende bestuursploeg”, besluit Vermeulen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is