Vlaming lust de Zeeduivel niet

Door Sabine Vermeulen op 11 maart 2019, over deze onderwerpen: Visserij

Vorig jaar werd Zeeduivel uitgeroepen tot ‘vis van het jaar 2018’. Uit cijfers die Vlaams parlementslid Sabine Vermeulen (N-VA) opvroeg bij toenmalig Vlaams minister voor visserij, Joke Schauvliege (CD&V), blijk dat de promotiecampagne in 2018 geen groot succes was.

VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, kiest elk jaar samen met de visserijsector een Vis van het Jaar. Met deze actie brengt VLAM jaarlijks een andere vis onder de aandacht door middel van promotionele acties zoals receptenfiches, persvoorstelling en ‘viskok van het jaar’.

De exacte impact van de ‘vis van het jaar’-campagne is moeilijk te meten. Externe factoren zoals aanvoer en prijs spelen een rol. Wel is duidelijk dat er vorig jaar 176 ton minder Zeeduivel gevangen werd in vergelijking met 2017 en er een daling was van de aankoopcijfers voor tuisverbruik.

“Nochtans heeft de campagne in 2015, toen Hondshaai verkozen was tot vis van het jaar, wel zijn vruchten afgeworpen. Toen steeg de aanvoer van Hondshaai van 476 ton naar 672 ton en steeg de veilingomzet met maar liefst 59 procent In 2017 werd Rode Poon verkozen tot ‘Vis van het jaar 2017’ en was er ook, zowel op het vlak van aanbodvolume als op het vlak van gemiddelde prijs, op de veiling een verhoging vast te stellen.”, aldus Vermeulen.

“Een van de factoren die hierin kan meespelen is de vangstbeperking op Zeeduivel. Nochtans heeft men eind vorig jaar slecht 32% van het vangstquotum benut en was er dus zeker nog marge. Waarschijnlijk kiezen de mensen gewoon liever voor een haai dan voor een duivel.”

“De promotiecampagne voor de ‘vis van het jaar’ kost Vlaanderen ongeveer 16.230 euro. Begin dit jaar werd Wijting verkozen tot vis van het jaar. Ik ben nieuwsgierig of die het zo goed gaat doen als bij onze zuiderburen. De Fransen zijn verzot op het zachte visvlees.”, besluit Vermeulen.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is