Volkssport hanenzetten ziet nieuw levenslicht

Door Sabine Vermeulen op 29 september 2017, over deze onderwerpen: Cultuur - erfgoed, Dierenwelzijn

Een jaar geleden was de volkssport hanenzetten nog met uitsterven, maar nu blijkt de activiteit opnieuw weer in het Vlaamse straatbeeld te verschijnen. Dat blijkt het antwoord van minister van Cultuur, Sven Gatz, op een schriftelijke vraag van Vlaams parlementslid Sabine Vermeulen (N-VA).

Tijdens het hanenzetten, ook wel hanenkraaiing of hanenzingen genoemd, komen liefhebbers met hun hanenbak naar de ‘zetting’, waar de haan gedurende één uur op een rustige plaats kan kraaien. Deelnemers die juist voorspellen hoe vaak hun haan zal kraaien, winnen een deel van de inzet.  In 2011 werd het hanenzetten op de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed geplaatst met als doel de volkssport nieuw leven in te blazen. Maar dat kon de voortgang van de Vlaamse traditie niet echt garanderen. Begin 2016 was er zelfs sprake dat het hanenzetten van de erfgoedlijst zou geschrapt worden, omdat niemand van de betrokkenen zich verantwoordelijk wou stellen om maatregelen te nemen om het behoud te verzekeren. De levensvatbaarheid van deze traditie kwam ernstig in het gedrag.

Toch nog liefhebbers

Onder impuls van het cultureel erfgoedveld werd in 2016 het initiatief genomen om de personen die in hun regio effectief nog de sport beoefenen, te informeren over de noodzakelijkheid omtrent het indienen van een rapportering indien men de opname op de Inventaris wil behouden.  “Vervolgens vond een overleg plaats met geïnteresseerden. Deze mensen zorgden voor een nieuwe impuls. De aandacht van de laatste jaren en de ondersteuning van de cultureel erfgoedsector zorgden enerzijds voor een groter besef van de bedreiging die het hanenzetten kent. Anderzijds blijft, ondanks enkele initiatieven, de opvolging van de sport nog altijd onder druk staan.”, luidt het antwoordt van minister Gatz. “De gedragenheid, initiatief en opvolging binnen de gemeenschap blijven cruciale voorwaarden voor het verder bestaan.”

8 oktober in Zulte

“Er blijven mensen of organisaties nodig die de verantwoordelijkheid op zich nemen om de volkssport een voortdurend elan te geven. Het verder leven van het immaterieel erfgoed valt of staat inderdaad niet met een opname op de Inventaris Vlaanderen. Maar dit kan wel deuren openen en persaandacht genereren.”, besluit Sabine Vermeulen. “Wie kennis wil maken met het hanenzetten kan op zondag 8 oktober terecht in café ’t Kantientje, Aertstraat 24 te Zulte.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is