Wrakkenontvanger ontving 12 vondsten tijdens zomerseizoen

Door Sabine Vermeulen op 28 oktober 2014, over deze onderwerpen: onderwatererfgoed

Sinds de provinciegouverneur van West-Vlaanderen aangesteld werd als wrakkenontvanger kreeg hij al 12 meldingen binnen van vondsten. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister-president Geert Bourgeois op een schriftelijke vraag van Sabine Vermeulen (N-VA).

De Provinciegouverneur van West-Vlaanderen kreeg er sinds 1 juni 2014 een nieuwe taak bij. Hij is nu ook 'ontvanger van cultureel erfgoed onder water'. In het kader van de uitvoering van de wet betreffende bescherming van het cultureel erfgoed onder water,  moeten vondsten met een mogelijke culturele en/of historische waarde uit de Noordzee sinds  1 juni verplicht gemeld worden.

“Met 12 meldingen tijdens het zomerseizoen blijkt de weg naar de wrakkenontvanger al goed gevonden”, aldus Sabine Vermeulen (N-VA). “De Gouverneur moet deze vondsten nu registreren en een gemotiveerd advies formuleren of de vondst al dan niet als cultureel erfgoed onder water kan beschouwd worden. Het registreren en bewaren van de vondsten die gemeld worden, is al een eerste stap in het onderzoek naar het maritieme verleden van Vlaanderen. In de toekomst kan men dan bekijken of dit onderwatererfgoed Vlaanderen kan ontsluiten en als troefkaart kan uitgespeeld worden aan de kust.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is